Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Αντιμετώπιση της επιληπτικής κρίσης στο σχολείο

Η αφίσα παρέχει χρήσιμες οδηγίες για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες αντιμετώπισης σπασμών, που μπορεί να συμβούν σε παιδιά με επιληψία στον χώρο του σχολείου.


Η επιληψία είναι μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια, μικρής διάρκειας επεισόδια απώλειας της συνείδησης, διαταραχής της κινητικότητας και αισθητικών παραισθήσεων. Η συνηθέστερη μορφή επιληψίας είναι οι σπασμοί.
Η επιληψία οφείλεται σε υπερβολική ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων.
Η επιληπτική κρίση αρχίζει με απώλεια συνείδησης (λιποθυμία), πτώση και συνεχίζει με απότομές, βίαιες και ανεξέλεγκτες κινήσεις όλων των άκρων. Πριν την επιληπτική κρίση πολλοί ασθενείς έχουν οσφρητικές, ακουστικές ή οπτικές ψευδαισθήσεις (αύρα). Επειδή τα άτομα χάνουν τις αισθήσεις τους στην αρχή της κρίσης, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού κατά την πτώση. Το επεισόδιο διαρκεί 2 έως 5 λεπτά. Μετά την κρίση εμφανίζεται υπνηλία και πονοκέφαλος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να υπάρχει απώλεια ούρων και κοπράνων.
Η ενημέρωση κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη, δεδομένης της συχνότητας των συμβάντων. Εκτιμάται ότι 1 στα 100 παιδιά πάσχουν από κάποια μορφή επιληψίας. Δεκαπλάσια είναι η πιθανότητα να εμφανιστεί κρίση σπασμών σε κάποια στιγμή της ζωής (περίπου 1 στα 10 άτομα του γενικού πληθυσμού) λόγω επιληψίας είτε άλλων ιατρικών αιτίων. Η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων με επιληψία μπορούν να παρακολουθούν κανονικά το σχολείο αρκεί οι γονείς να ενημερώνουν σχετικά τους εκπαιδευτικούς και να βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Πηγή: http://www.0-18.gr/gia-megaloys/nea/afisa-gia-tin-epilipsia-sta-scholeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου